Lenteconcert 2018

Crescendo overtreft zichzelf!
Afgelopen zaterdagavond was het bitterkoud. Voor het publiek dat naar het Lenteconcert van Crescendo kwam is de Lente wel echt begonnen. Het orkest dat een muzikaal gezicht geeft aan Ermelo had voor de gelegenheid de samenwerking met Stedelijke Harmonie van Harderwijk opgezocht. “Het is goed om samen muziek te maken”. Het werd een avond die niet snel vergeten zal worden door orkesten, dirigenten en publiek.

Crescendo beet de spits af met een werkelijk prachtige uitvoering van de Fate of the Gods. Een muziekstuk gebaseerd op de Noorse mythologie waar het goede wordt overvallen door het kwade. Het goede overwint en de levensboom blijft in het stuk overeind na al het geweld dat het orkest met elkaar wist te produceren. Direct na het afslaan door Ronald Slager, de dirigent, was er een “Wow” van een van de bezoekers te horen. Daarna barstte het applaus los.
In het tweede stuk was een speciale rol weggelegd voor Rein Tanis. Rein speelt al jaren in diverse toneelgezelschappen en wist ondersteund door het orkest de zaal mee te nemen in het sprookje van de Gelaarsde Kat. Met prachtige stemverschillen kwamen de molenaarszoon ‘de Markies van Karabas’, de koning, zijn dochter en natuurlijk de Gelaarsde Kat tot leven. De muziek ondersteunde het verhaal met prachtige details in steeds wisselende setting van instrumenten. “Een knap staaltje werk van het orkest” vertelde Slager na de tijd. “Waar de orkestleden vaak als collectief samenwerken, moesten nu alle leden soleren en daarin met elkaar het verhaal maken.” De waardering van het publiek was dan ook groot, getuige het applaus.

Na een podiumwissel was het de beurt aan Wendy Biljard met de Stedelijke Harmonie. Zij openden met een majestueus koraalachtig werk dat werd gevolgd met de overbekende Hongaarse dansen van Brahms in een bewerking voor een harmonieorkest. Een prachtig werk waarin de verschillende snelheid van de muziek zeer sterk door het orkest en dirigent werden neergezet. The winds of Change, nee niet van Scorpions, is een ode aan de ontwikkeling van de windenergie. Krachtig, frivool of als een ochtendbries speelde het orkest dit werk. Het slot eindigde in het niets. Een stilte als van een avondwandeling bleef over. Genieten voor zaal en orkest! In de Egyptische Mars van Strauss was een rol weggelegd voor het publiek. De bekende melodie die in de fluit te horen werd door het publiek ondersteunt met meezingen. Een leuke manier waarop orkest en publiek samen de lol van het muziek maken beleefden.

Na de pauze pakten de orkesten samen uit! Een XL Harmonie-orkest dat eerst onder leiding van Slager een vertolking maakt van de sfeer in Perzië. De hoorns in het orkest mochten in de opening hun hart ophalen. Met een fascinerende middenstuk waar het orkest zo zacht begeleidde dat de hobo subliem haar solo kon vertolken bouwde het orkest de sfeer op naar de dynamiek en het temperament van Perzische bevolking van toen en nu. Als laatste klom Biljard op de bok en dirigeerde het orkest en publiek in een Balkan Dance naar het slot van avond.

Esther Heutink – Wendrich, wethouder van de gemeente Ermelo bleek na de avond in haar nopjes en ook de rest van het publiek trok na de toegift de kou weer in. Dit met een warme gloed van de muzikale avond die een goede voorbode is van een mooie Lente.

Crescendo bleek eens te meer een gezicht te kunnen geven aan het muzikale gezicht van Ermelo en de lente aan te kondigen.

Via de link hieronder kunt u luisteren naar 'Fate of the Gods' van Steven Reineke, uitgevoerd door Crescendo tijdens het Lenteconcert

Luister hier
Aanmelden
Aanmelden
terug NAAR NIEUWS
Bekijken